BAHAN-BAHAN .::
- 1 ekor ikan kembung bersaiz besar (dipotong 2 atau 3)
- 6 tangkai cili kering (dipotong dan direndam terlebih dahalu kemudian dikisar)
- 2 biji bawang merah (dikisar)
- 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 6 batang sayur bendi
- Sedikit daun kesum
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Sedikit perasa
CARA-CARA .::
- Tumiskan bawang putih dan bawang besar yg telah dicincang halus sehingga naikbau.
- Masukkan cili dan bawang merah yg telah dikisar. Kacaukan sehingga pecah minyak.
- Masukkan ikan dan kacau ratakan kemudian masukkan air asam jawa.
- Biarkan mendidih kemudian masukkan garam, gula, perase, bendi dan daun kesum.
- Masakan seketika.
- Sedia dihidangkan.
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment