Blogger Layouts

Muhammad Firdaus Ibrahim & Nurul Jannah Mohammad

Muhammad Firdaus Ibrahim & Nurul Jannah Mohammad

Pages

Thursday, November 17, 2011

Ikan Kembung Masak Asam Pedas


















BAHAN-BAHAN .::

- 1 ekor ikan kembung bersaiz besar (dipotong 2 atau 3)
- 6 tangkai cili kering (dipotong dan direndam terlebih dahalu kemudian dikisar)
- 2 biji bawang merah (dikisar)
- 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1/2 biji bawang besar (dicincang halus)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 6 batang sayur bendi
- Sedikit daun kesum
- Sedikit garam
- Sedikit gula
- Sedikit perasa

CARA-CARA .::


  1. Tumiskan bawang putih dan bawang besar yg telah dicincang halus sehingga naikbau.
  2. Masukkan cili dan bawang merah yg telah dikisar. Kacaukan sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan ikan dan kacau ratakan kemudian masukkan air asam jawa.
  4. Biarkan mendidih kemudian masukkan garam, gula, perase, bendi dan daun kesum.
  5. Masakan seketika.
  6. Sedia dihidangkan.

~ SELAMAT MENCUBA ~

No comments:

Post a Comment