BAHAN-BAHAN .::
- 8 ketul ayam
Bahan Marinate :-
- 10 biji lada hitam (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 3 sudu tepung gandum
Bahan Sos :-
- 2 sudu sos tiram
- 1 sudu kicap pekat
- 2 sudu serbuk cili
- 5 tangkai cili kering (dipotong panjang dan rendam dalam air untuk melembutkannya)
- 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 sudu serbuk black paper
- Garam
- Gula
- Serbuk cukup rasa
CARA-CARA .::
- Marinate ayam bersama lada hitam yg ditumbuk, tepung gandum dan bawang putih yg dicincang halus. Biarkan dalam 1 - 2 jam.
- Gorengkan ayam tadi, tetapi jangan terlalu garing.
- Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih bersama bawang besar.
- Masukkan sos tiram, kicap pekat dan serbuk cili. Kemudian masukkan sedikit air.
- Masukkan serbuk black paper dan cili kering. Gaulkan sehingga pekat.
- Masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
- Gaulkan sebati dan masukkan ayam yg telah digorng tadi.
- Kacaukan dan masakkan seketika sehingga ayam dan sos sebati.
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment