hehe disebabkn org kt uma ni takmakan dada ayam..so kne masak can ni la baru dyorg makan..kne potong kecil2 dlu bru nk makan...
hehe aku pn same la gak.. ^^,
BAHAN-BAHAN .::
- 3 ketul dada ayam (dipotong kecil-kecil)
- 1 biji carrot yg bersaiz kecil (dipotong panjang)
- 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
- 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 inci halia (dicincang halus)
- 3 biji cili padi (dibelah)
- Sedikit kubis bunga
- Sedikit cendawan
- Sedikit jagung muda
- Sedikit kacang panjang
- 1/2 sudu kunyit serbuk
- 1/2 sudu oyster source
- 1/2 kuib pati ayam
- Sedikit garam
- Sedikit perasa
CARA-CARA .::
- Gaulkan dada ayam yg dipotong kecil tadi bersama kunyit dan sedikit garam.
- Gorengkan dada ayam tadi kemudian toskan dan ketepikan.
- Ambil sedikit minyak yg digunakan untuk menggoreng ayam td kemudian tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia sehingga naik bau.
- Letakkan sedikit air dan masukkan sos tiram dan cili padi.
- Masukkan sayuran. Pastikan masukkan sayuran yg keras terlebih dahulu.
- Masukkan garam, kuib ayam dan perasa. Kacau ratakan sehingga sayuran sedikit lembut.
- Masukkan ayam dan masakkan seketika.
- Kacaukan hingga sebati.
- Sedia untuk dihidangkan.
~ SELAMAT MENCUBA ~
No comments:
Post a Comment