actually, pudding ni akak aku yg wat..hehe jom kte share resepi.. ^^,
Bahan-Bahan :-
- Swiss Roll (dipotong lebih kurang 2-3 cm)
- 1 tin buah peach (dihiris nipis)
- 2 sudu tepung castard
- 1 tin susu sejat
- 2 sudu beasr gula (boleh juga gunakan krimer manis)
- kristal jelly
Cara-cara membuat Peach Truffle Pudding :-
- untuk layer bawah,
- susunkan rapat-rapat Swiss Roll yg telah dipotong.
- tuangkan sedikit air buah peach atas Swiss Roll td sehingga ia menjadi sedikit lembab.
- untuk layer tengah,
- bancuhkan 2 sudu tepung custard bersama 2 sudu gula.
- didihkan 1 tin susu sejat.
- apabila sudah mendidih, masukkan bancuhan tepung custard tadi.
- gaulkan sehingga masak (adunan custard menjadi pekat).
- tuangkan aduan custard yg telah masak tadi di atas Swiss Roll dan ratakan.
- sejukkan seketika.
- apabila sudah sejuk, susunkan buah peach yg telah dihiris di atas adunan castard.
-untuk layer atas,
- masak krisal jelly mengikut sukatan yg diteteapkan
- tuangkan kristal jelly yg telah dimasak di atas buah peach yg disusun tadi.
- masukkan ke dalam peti sejuk untuk mengeraskan adunan custard dan jelly td.
- apabila sudah keras, sedia untuk dihidangkan.
nyum..nyum..peach truffle pudding yg menyelerakan.. ^^,
= jannah_juliet =
No comments:
Post a Comment